Kruispoortlezing over Dag Hammerskjöld #schoonhoven

Portret Dag Hammerskjöld / UN Photo JO Kruispoortlezing over Dag Hammerskjöld #schoonhoven
Datum 21 april
Tijd 14:00 uur
Locatie Schoonhoven
Entree
7,50 euro

Op zondag 21 april om 14.00 uur is er een Kruispoortlezing. Sociologe Door Hezemans vertelt over leven en werk van Dag Hammerskjöld. Hij was secretaris generaal van de Verenigde Naties van 1953- 1961, maar is vooral bekend is geworden door zijn  mystieke dagboek Merkstenen dat na zijn dood tussen zijn bezittingen is gevonden.
 
Als secretaris generaal van de VN heeft hij de zeggingsmacht van de VN weten te versterken, ten bate van de ‘nieuwe landen’  die zich moesten kunnen ontwikkelen – vaak tegen de belangen in van de ‘oude’ kolonisatoren.  De ontwikkeling van de Vredesmacht van de VN is zijn werk. Zijn diplomatie was gericht op vrede. 

Als de schrijver van Merkstenen heeft hij  dagboekaantekeningen nagelaten. In zijn woorden bevatten ze: een dialoog met zichzelf en met God. Hierin geeft hij ons een inzicht in zijn persoonlijke ontwikkelingsweg. We lezen zijn vragen – soms wanhopige – over zichzelf, zijn werk, over de relatie met God, waarnaar hij op zoek is; we lezen de terugkerende thema’s hierin, zoals dat van de eenzaamheid. We lezen er ook in welke teksten hij las, ter verantwoording en ter bevrijding.  Sommige, zoals die van Meister Eckhart had hij altijd binnen handbereik. Soms heeft zijn reflectie de vorm van een gedicht.


Volgende Kruispoortlezing: 26 mei (14.00 uur) iconen o.l.v. iconenschilder Piet van der Ploeg

Agenda