Kruispoortlezing | Lou Rijneveld #schoonhoven

Lou Rijneveld begon samen met zijn vrouw Marijke in 1998 het natuurmuseum “De Wielewaal” op de voormalige boerderij in Willige Langerak.
Het museum dankt zijn naam aan de ‘wiel’ die tegenover het Natuurmuseum ligt. Een Wiel is een plas, ontstaan na een dijkdoorbraak. De Wiel bij Willige Langerak is ontstaan in 1595, na een dijkdoorbraak van de naastgelegen rivier de Lek. Het water stroomde daarbij met een enorme kracht de polder in, dat het een groot gat in de grond sloeg. Deze Wiel wordt door de omwonenden ook wel de Waal of ’t Gat genoemd. De namen Wiel en Waal samengevoegd vormen de naam Wielewaal van het Natuurmuseum. En de wielewaal is een vogel die vroeger algemeen als broedvogel in Nederland voorkwam in loofbossen en oude boomgaarden. Met het veranderen van de landschappen is deze vogel bijna verdwenen. Er is zelfs een lied voor deze vogel geschreven door Andries Hartsuiker: ’Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de wielewaal…..’
Met o.a. muurschilderingen brengt Lou de omgevende natuur met opgezette dieren uit de omgeving weer tot leven in de vitrines van zijn museum, waarin het landschap een belangrijke rol speelt.
In het Natuurmuseum de Wielewaal wordt het verhaal van de natuur in een veranderend landschap verteld door deze muurschilderingen.
De lezing van Lou Rijneveld gaat over de cultuur, de natuur en de landbouw in een veranderend landschap van vroeger tot nu in het bijzonder in het gebied van Het Groene Hart.
