Kerkdienst Geertekerk ‘Het heelal zingt ons toe’ – 1e Advent

Liesbeth Orthel Kerkdienst Geertekerk ‘Het heelal zingt ons toe’ – 1e Advent
Datum 2 december 2018
Tijd 10:30 uur
Locatie Geertekerk

Over de dienst: ‘Het heelal zingt ons toe’

Zondag 2 december is het eerste advent. Advent gaat over de komst van het licht, een goede toekomst. In deze tijd van donkere dagen zien we ook licht, daarboven in de hemel. Allemaal sterren. Het mysterie van het heelal boeit mensen al zo lang als de mens bestaat. Wie zijn wij, te midden van die grote leegte? Is die leegte wel zo leeg? Misschien woont God er wel. Het mysterieuze noopt tot onderzoek, maar wat betekent dat voor het mysterie? En voor ons als mens? Soms leidt onderzoek naar het heelal tot indrukwekkende kunst. Zo’n indrukwekkend kunstwerk was deze zomer te zien in de Berlijnse St. Elisabethkirche. De nieuwsgierigheid naar het heelal is ook de inspiratiebron voor Science Fiction films en series, zoals bijvoorbeeld Startrek. In Startrek speelt wetenschap een grote rol, maar heeft tegelijkertijd iets Bijbels, met een belofte voor een betere wereld en een cultus rond charismatische personen. Wetenschap, wijsheid en geloof liggen niet zelden heel dicht bij elkaar, als drijfveren om het mysterie van het leven te ontdekken, Laat je deze zondag meenemen door het mysterie van het heelal!

Kunst: AIS3

Het kunstwerk in de Berlijnse St. Elisabethkirche is een ‘artist’s impression’ van het onderzoek dat wordt uitgevoerd in het Neutrino-Observatorium IceCube op Antarctica. Wetenschappers zijn erin geslaagd Neutrino’s uit de ruimte aan te tonen en hun herkomst te identificeren. De kunstenaar Tim Otto Roth heeft deze neutrino’s en hun licht en geluid in samenwerking met de astro-wetenschapper Christian Spiering vertaald naar meditatieve kunst.

Informatie is te vinden op: Kunstwerk: http://www.imachination.net/ais3/
Wetenschappelijke installatie: https://icecube.wisc.edu/about/overview

Startrek Discovery

De nieuwste Startrek serie ‘Discovery’ is te volgen op Netflix. Hoofdpersonage is Michael Burnham, een dissidente, die een sterk ethisch appel ervaart om een mogelijke oorlog te voorkomen. De officiële trailer is op YouTube te zien, met Nederlandse ondertitels. Officiele trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LoYGbDpk2Zs

Agenda