Kamerkoor Sjanton en Dordts Kamerorkest ‘In de Gloria’

Kamerkoor Sjanton en Dordts Kamerorkest ‘In de Gloria’
Datum 9 december 2017
Tijd 20:15 uur
Locatie Geertekerk
Entree
15 / 22,50 euro

Op 9 en 10 december viert Kamerkoor Sjanton haar 30-jarig bestaan met twee bijzondere Barokconcerten in de Geertekerk in Utrecht. Met orkestrale begeleiding door het Dordts Kamerorkest, medewerking van professionele musici en vocale solisten en gastpresentator Merlijn Kerkhof, pakt Sjanton flink uit met het jubileumprogramma “In de Gloria”.

De concerten staan in het teken staan van muziek uit de periode van de Barok, de stijl die in de 17e eeuw in Italië begon. Uitgevoerd worden werken van twee Italiaanse componisten: Antonio Vivaldi en Francesco Durante, en muziek van Johann Christian Bach die lang in Italië studeerde en werkte. Deze componisten hebben alle drie een connectie met de grootmeester uit de barokperiode, Johann Sebastian Bach.

Programma

Op het programma van Sjanton staat het Magnificat, gecomponeerd door Johann Christian Bach (1735-1782), één van de zonen van Bach. Johann Christian Bach schreef dit werk tijdens zijn lange verblijf in Italië. Het tweede stuk, de Missa in C, is van de Napolitaan Francesco Durante (1684-1755). Dit werk is lang aan J.S. Bach toegeschreven. In dit programma worden delen van de oorspronkelijke versie van Durante uitgevoerd alsook delen van Bach’s hand.

Van Vivaldi (1678-1741) brengt Sjanton het beroemde Gloria ten gehore, dit meeslepende en ook plechtige werk heeft een centrale plek in het programma. Het Gloria bevat naast bekende koordelen enkele prachtige aria’s. Bach was een groot bewonderaar van Vivaldi en bewerkte een groot aantal van zijn concerten.

Als contrast en magisch rustpunt in dit barokke programma zingt Sjanton a capella het stuk Immortal Bach van de Noorse componist Knut Nystedt (1915-2014). Dit is een bewerking van één van de prachtigste koralen van Bach. Dit laat zien dat Bach nog altijd moderne componisten inspireert.

Wie doen mee?

Aan het concert werkt het Dordts Kamerorkest mee. Het orkest is specialist in koorbegeleiding. De vocale solisten zijn Caroline Spanjaard (sopraan), Karolina Hartman (mezzo-sopraan), Erik Slik (tenor) en Florian Just (bas). Laurens de Man, vaste organist van de Utrechtse Janskerk begeleidt Sjanton op het kistorgel. Het geheel staat onder leiding van dirigent Ulrikke Reed Findenegg.

Het concert zal worden gepresenteerd door Merlijn Kerkhof, muziekwetenschapper, muziekcolumnist bij de Volkskrant en auteur van Alles begint bij Bach. Kerkhof weet zijn grote vakkennis en passie van klassieke muziek met en humor en enthousiasme over te brengen op het publiek.

Kaarteverkoop

De concerten van Kamerkoor Sjanton vinden plaats op zaterdag 9 december om 20.15 uur en op zondag 10 december om 15.00 uur in de Geertekerk. De entree bedraagt in de voorverkoop €20 (€12,50 voor kinderen jonger dan 18 jaar, studenten en CJP). Kaarten zijn te bestellen via de website. Aan de zaal is de toegang €22,50/€15. Informatie over Sjanton is te vinden op www.sjanton.nl en fb.com/kamerkoor.sjanton

Agenda