FOM: Il Pomo d’Oro / Francesco Corti

FOM: Il Pomo d’Oro / Francesco Corti
Datum 2 september 2017
Tijd 20:00 - 21:30 uur
Locatie Geertekerk
Entree
10 / 34 / 38 euro

Vijftig opera’s zou Telemann hebben gecomponeerd. Van 29 daarvan zijn sporen terug te vinden in documenten en getuigenissen. Slechts negen werken hebben de tand des tijds helemaal doorstaan – een verschroeiende balans, want Telemann wordt als de belangrijkste componist van Duitse opera’s uit de achttiende eeuw beschouwd.

Bovendien smaken de overgeleverde werken beslist naar meer. Orpheus, bijvoorbeeld: een unieke cross-over tussen tragédie lyrique en opera seria. De aria’s jongleren met diverse talen en bijpassende stijlen – typerend voor de kameleon Telemann. In een selectie van deze liederen treedt de Letse sopraan Inga Kalna aan als Orasia, koningin van Thracië, die door haar hartstochtelijke maar onbeantwoorde liefde voor Orpheus in een neerwaartse spiraal van wraak terechtkomt. Met de cantate Ino laat Pomo d’Oro na de pauze proeven van werk van een dan 84-jarige Telemann: een geslaagde mix van barok en galante stijl, waarmee hij toont immer jong van geest te zijn gebleven.

Over de musici

Francesco Corti komt uit een muzikale familie uit Arezzo, Italië. Hij studeerde orgel en compositie aan het Conservatorium Morlacchi in Perugia, waar hij met de hoogste cijfers zijn studie voltooide. Daarna studeerde Corti klavecimbel bij Fedi aan het Centre de Musique Ancienne van het Conservatoire Superieure de Musique in Genève. Hij volgde masterclasses bij onder anderen Rousset, Leonhardt, Tamminga en Tagliani. Corti won verschillende prijzen bij concoursen, zoals in 2006 de eerste prijs bij het Internationale Bach Concours in Leipzig. Als solist trad hij op in Europa, Amerika en Nieuw-Zeeland en hij speelt met bekende ensembles zoals Les Musiciens du Louvre, Ensemble Zefiro, Ensemble Elyma en Musica ad Rhenum.

Il Pomo d’Oro is een orkest opgericht in het jaar 2012 met een speciale focus op opera, maar legt zich evengoed toe op concerten met instrumentale muziek. Het orkest maakte opnames van verschillende opera’s zoals Handel’s Tamerlano en Partenope. Andere ponames omvatten werken van Haydn, Boccherini, Platti, Graziani en Vivaldi. Il Pomo d’Oro is treedt met grote regelmaat op op de belangrijkste concertlocaties in Europa en de Verenigde Staten, waaronder Théatre des Champs Elysées, Theater an der Wien, Barbican Centre, Wigmore Hall, Carnegie Hall en Philharmonie Berlin.

Programma

Georg Philipp Telemann 1681-1767
– Arias uit Die wunderbare Beständigkeit der Liebe oder Orpheus TWV 21:18
– Cantate uit Ino TWV 20:41

Kaarten

Kaarten voor dit concert zijn te bestellen via de website van de organisatie oude muziek.

Agenda