Finse strijd rond de Baltische Zee met muziek gespeeld door het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest

Finse strijd rond de Baltische Zee met muziek gespeeld door het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest
Datum 16 februari
Tijd 16:00 uur

In het licht van ‘75 jaar bevrijding’ zal het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest op 15 en 16 februari 2020 de Karelia-suite van Sibelius ten gehore brengen. Daarnaast speelt zij muziek die ten doop werd gehouden in Sint-Petersburg: de zesde symfonie van Tchaikovsky en Sadko van Rimsky-Korsakov.

Deze programmering staat in het teken van de onderbelichte Finse strijd rondom de Baltische Zee die mede leidde tot de ondergang van Nazi-Duitsland en de uiteindelijke bevrijding 75 jaar geleden.

Een aantal dagen nadat operatie Market Garden in 1944 zonder succes werd beëindigd, begon duizenden kilometers verderop een nieuwe, hevige strijd tegen de Duitse bezetter. Een tot april 1945 durend tegenoffensief rondom de Baltische zee door de Finnen en Russen leidde uiteindelijk tot de bevrijding van Finland en verdere verzwakking van Nazi-Duitsland. Op deze manier kreeg Finland zijn onafhankelijkheid, die het in 1917 na eeuwen van Zweedse en Russische overheersing eindelijk had verkregen, weer terugkreeg.

Het was Jean Sibelius, Finlands beroemdste componist, die de onafhankelijkheidsstrijd van Finland vanaf eind 19de eeuw tot de verklaring op 6 december 1917 muzikaal gestalte gaf. Zo schreef hij met de Karelia-suite in 1893 een vrolijk volksmuziekachtig stuk geïnspireerd op de geschiedenis van de streek met dezelfde naam. Helaas won deze muzikale Finse ode aan de Karelia-regio het echter niet van de Russische politiek na de oorlog: in ruil voor het behoud van de lang gekoesterde onafhankelijkheid werden de Finnen, vanwege hun steun bij het begin van de Tweede Wereldoorlog aan het Duitse leger, gedwongen een groot deel van de regio voorgoed af te staan aan de Sovjet-Unie. Tot op heden vormt daarom niet Sint-Petersburg, maar Karelia de grens van het Russische rijk.

Programma

Rimsky-Korsakov – Sadko (Tableau Musical)

Sibelius – Karelia-suite

Tchaikovsky – Symfonie nr. 6 ‘Pathétique’

 

Dirigent

Arjan Tien

Meer informatie http://www.arjantien.com

 

Wanneer:

  • zaterdag 15 februari 2020, Theaterkerk Bemmel (20:30, €15)
  • zondag 16 februari 2020, Geertekerk Utrecht (16:00, €17,50*/€15* CJP, <26jr).

 

Kaarten zijn te bestellen op www.nieuwnijmeegskamerorkest.nl

*€2,50 korting in de online voorverkoop voor het concert in Utrecht, deze sluit een dag voor het concert.

 

Het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest is een in 2016 opgericht projectorkest dat zich richt op jonge, ambitieuze amateurmusici die op hoog niveau muziek willen maken.

Agenda