Concert VUSO | Op weg naar vrede

Concert VUSO | Op weg naar vrede
Datum 15 mei
Tijd 15:00 uur
Locatie Geertekerk
Entree
7,50 / 12,50 euro

Het thema vrede is van alle tijden. Dat blijkt wel weer uit de recente spanningen in Oekraïne. Kunstenaars hebben altijd gereflecteerd op grote gebeurtenissen. Soms uit eigen keuze, maar vaak ook in opdracht van een vorst bijvoorbeeld om de overwinning glans te geven. Het VUSO belicht in dit concertprogramma hoe componisten door de eeuwen heen klank hebben gegeven aan de verschillende aspecten van oorlog en vrede. Daarbij valt de ambivalente houding op die mensen hebben ten aanzien van oorlog. Hun muziek weerspiegelt soms de wanhoop en ellende van de oorlog maar minstens even vaak de heroïsche overwinningen of de triomfantelijke oproep om soldaten te ronselen of om ze aan te sporen deel te nemen aan de strijd.

Het VUSO heeft gekozen voor een programma waarin te horen is hoe het thema oorlog en vrede in symfonische muziek is uitgewerkt. Zoals gebruikelijk bij het VUSO zal het orkest theatrale middelen inzetten om het thema kracht bij te zetten.

Dit concert vindt plaats in de Geertekerk in Utrecht. Op het programma staan de Norma Overture van Bellini, het Concert voor trompet in Es van Hummel met solist Rianne Schoemakers, Mars uit The Planets van Holst, de Parade Militaire van Massenet en Music for the Royal Fireworks (Händel/Hardy).

Concert 15 mei 2022

Agenda