Alles Gospel!

Alles Gospel!
Datum 23 maart 2023
Tijd 20:00 - 22:30 uur
Locatie Geertekerk
Entree
17,50 / 30 euro

Alles gospel! Soundtrack van hoop en troost: zangeres Shirma Rouse en conservator Rianneke van der Houwen van Museum Catharijneconvent. Donderdagavond 23 maart, vanaf 20.00 uur in de Geertekerk.

Gospel

De gospelmuziek werd geboren op de katoenvelden van de zuidelijke staten in Amerika, waar de totslaafgemaakten kracht en hoop putten uit deze muziek. Het woord ‘gospel’ komt van het oud-Engelse ‘god’= goed en ‘spell’= boodschap. De goede boodschap van het evangelie, van de hoop werd daarin verkondigd. De totslaafgemaakten mochten niet hun eigen muziek maken, maar alleen in de kerk zingen. Daar ontstond een bijzondere mix van Afrikaanse ritmes en zangvormen en protestantse bevindelijkheid en instrumenten, zoals de gitaar. In de jaren ’60 speelde gospel ook een belangrijke rol in de zwarte burgerrechtenbeweging. Gospel vormt een van de belangrijkste inspiratiebronnen en voedingsbodems voor de moderne popmuziek.

Programma

Op deze avond, middenin de lijdenstijd, staan we stil bij deze krachtige muziek, die voor zovelen een baken van hoop en bemoediging is geweest. De bekende zangeres Shirma Rouse brengt de gospel letterlijk weer terug in de kerk en geeft een intiem, akoestisch concert. Rianneke van der Houwen, conservator van de gelijknamige tentoonstelling in het Catharijneconvent, houdt een inleiding. De Geertekerk is niet onbekend met gospel, want in de jaren ’60 heeft een van de meest roemruchte gospelconcerten in Nederland hier plaatsgevonden. Daar zijn unieke beelden van bewaard, waarvan we ook een aantal fragmenten zullen laten zien.

Zie ook het mooie interview met Shirma Rouse: https://www.uitagendautrecht.nl/artikelen/soundtrack-van-hoop-troost/ 

Kom jij ook?

De avond is een samenwerking met Heirloom.
Leden en vrienden van de Geertekerk betalen € 17,50 voor kaarten. Opgave voor leden en vrienden via: dit besloten deel van de website (wachtwoord RGU2023).

Alle anderen betalen 30 euro voor kaarten, opgave en uitgebreidere informatie via de website van Heirloom.

Agenda