De Utrechtse Studenten cantorij: Ein Deutsches Requiem

De Utrechtse Studenten cantorij: Ein Deutsches Requiem
Datum 1 april 2017
Tijd 20:15 uur
Locatie Geertekerk

De Utrechtse Studenten Cantorij heeft voor het voorjaar 2017 een Duitstalig programma op de planning staan, genaamd Ein Deutsches Requiem, waarbij uiteraard het beroemde gelijknamige werk van Johannes Brahms (1833-1897) het hoogtepunt vormt. Daarnaast worden ook twee motetten van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) uitgevoerd.

Ein Deutsches Requiem is een monumentale compositie van Johannes Brahms uit de jaren 1865-1868. Met dit werk, dat achteraf zijn grootste zou blijken, vestigde hij definitief zijn naam als één van de grote componisten van zijn generatie, en de premières van het volledige werk in Bremen (1868, met zes delen) en Leipzig (1869, met zeven) waren een doorslaand succes.

Anders dan andere dodenmissen, was dit werk niet bedoeld voor een plechtigheid maar voor de concertzaal. Weliswaar heeft de compositie een bemoedigende boodschap, maar de mis op zichzelf is niet christelijk. Er wordt een sfeer gecreëerd waarbij de troost op overtuigende wijze definitief boven het verdriet wordt gesteld.

Nadat we in de laatste jaren vooral werken uit de Renaissance, Barok of de 20e/21e eeuw hebben uitgevoerd, gaan we dus nu over op muziek uit de Romantiek. We zullen voor dit project samenwerken met de pianisten Jan-Paul Grijpink en Ernst Munneke, en nader te bepalen vocale solisten (sopraan en bariton).

Kaarten te koop aan de zaal of bestellen via de website. Actualiteiten worden ook op Facebook gedeeld.

 

 

 

Agenda