Raad van Kerken Nederland: Oecumenelezing 2017

© Katholiek.nl Raad van Kerken Nederland: Oecumenelezing 2017
Datum 13 januari 2017
Tijd 15:00 - 17:30 uur
Locatie Geertekerk

Jaarlijks organiseert de Raad van Kerken Nederland de zogenaamde Oecumenelezing gevolgd door een nieuwjaarsreceptie.

Hendro Munsterman houdt de Oecumenelezing in 2017, het jaar van 500 jaar Reformatie. De lezing gaat over de Reformatie, bezien vanuit de oecumenische betekenis en geanalyseerd door een rooms-katholiek theoloog.

In de afgelopen decennia is de wijze waarop katholieke historici en theologen naar Luther kijken aanmerkelijk veranderd. Allereerst is er aan de rooms-katholieke kant bereidheid gegroeid om de eigen fouten te erkennen en de terechte roep om hervormingen in de 16e eeuw te waarderen. Tegelijkertijd hebben we – samen met de protestantse collega’s – geleerd om Luther niet alleen als breuk met de katholieke middeleeuwse traditie te zien, maar ook – en misschien wel vooral – binnen deze traditie, daarop verder bouwend, met eigen inzichten en nieuwe perspectieven.
Zo kan het komen dat kardinaal Willebrands namens de RK-Kerk Luther “een gezamenlijke vader in het geloof” noemt, en paus Benedictus XVI zegt dat “de vraag van Luther ons aller vraag moet worden”. Kan er sprake zijn van een “rehabilitatie” van de reformator uit Wittemberg?”

Na afloop van de lezing is er gelegenheid voor nieuwjaarswensen.

Aanmelden uiterlijk 11 januari, vóór 16.00 uur bij rvk@raadvankerken.nl. Programma en meer informatie, bekijk de folder: klik hier

Agenda