3 maart 2022

Onvoorstelbaar geweld!

Geschreven door Lense Lijzen

Nu de invasie van Russische troepen in Oekraïne enkele dagen oud is en we bijna van minuut tot minuut het strijdtoneel (in meervoud) kunnen volgen, gaan mijn gedachten terug naar 2017. In dat jaar hadden we met mijn Groningse gemeente een diaconaal project samen met de Russisch-Orthodoxe parochie in de stad. Een teken van goede verbondenheid. Dit project in Oost-Oekraïne kondigden we als volgt aan: “Het gaat om een opvangproject voor oorlogsweeskinderen bij de kerk van de Hl. Luka in Kupyansk, ten oosten van Charkov. Deze plaatsen liggen buiten het gebied waar gestreden wordt, ‘veilig’ gebied. De weeskinderen komen wel uit het strijdgebied, maar er wordt geen onderscheid naar herkomst gemaakt.” (zie de foto) Van strijd op een landelijk front was nog geen sprake en het persoonlijke verhaal van een van de parochianen maakte ons duidelijk dat uitbreiding van het weeshuis een goede zaak was. Het werd een mooi project met enkele ontmoetingen over en weer. Daaronder ook een maaltijd in een van de ruimtes inde Russisch-Orthodoxe kerk. We brachten € 1500,- bij elkaar.

Van toevluchtsoord naar strijdgebied

Nu er veel veranderd is en verhoudingen in Oekraïne op scherp staan, vraag ik me af hoe het met deze kinderen gaat, met de verzorgers en de geestelijken ter plaatse nu ook hun toevluchtsoord strijdgebied is geworden. En mijn gedachten gaan uit naar mijn collega, de priester van de orthodoxe kerk in Groningen, die ook bij mijn afscheid was in augustus vorig jaar. Wat zal hij verscheurd worden door deze strijd! Want zijn parochie wordt bevolkt door Russen én Oekraïners en door medegelovigen uit andere Europese en Noord-Afrikaanse landen.

Dat er vrede moge zijn

Misschien moeten we in Utrecht zijn Russische en Oekraïense collega’s uit de orthodoxe kerken maar gaan opzoeken en verbinding maken met wie ook tegen deze oorlog zijn. Want ook vanuit het veilige Nederland kunnen onze stemmen steun geven, aan de verscheurden hier maar vooral aan de slachtoffers, vervolgden en vluchtelingen in Oekraïne, in de buurlanden en aan de demonstranten in Rusland. En ja, dat er inkeer mag komen bij de man en zijn kornuiten die het niets kan schelen dat zoveel mensenlevens worden verwoest, waaronder ook die van zijn eigen (jonge) soldaten. Dat ‘de dauw van vrede’ snel weer mag dalen!

Gerelateerd