Symfonieorkest Eindhoven | Muzikaal palet

Symfonieorkest Eindhoven | Muzikaal palet
Datum 17 mei
Tijd 15:30 uur
Locatie Geertekerk
Entree
10 / 15 euro

Programma

  • Kurt Weill, 2e symfonie
  • Tsjaikovski, 5e symfonie

Dirigent: Quentin Clare

 

Schilderen met muziek
Kunt u zich er iets bij voorstellen: muziek die uit kleurlagen bestaat? De muziek van Tsjaikovski ontstond in de periode van de (hoog)romantiek, waarin het individu, gevoel en emotie belangrijk werden. Thema’s als de natuur, de dood, menselijke emotie en de (onbereikbare) liefde waren voor romantische componisten de drijfveer om steeds grotere en langere werken te creëren, met ingewikkeldere vormen, harmonieën en ritmes, en nieuwe klankkleuren.
De muziek van Kurt Weill is qua vorm klassiek, qua klank typisch een product van het interbellum. Tsjaikovski was een meester in het inkleuren van prachtige melodieën, laag over laag, met veel gevoel voor sfeer en orkestratie.

Kurt Weill (1900 – 1950) schreef twee symfonieën; de eerste is een jeugdwerk dat ontstond tijdens zijn eerste jaar bij Ferruccio Busoni. De tweede symfonie werd geschreven toen Weill in ballingschap was gegaan, in de tijd dat Hitlers greep op Duitsland van ijzer bleek te zijn. Het is het een opvallend muziekwerk door de ironische intermezzi van sentimentele music-hallmuziek, die qua melodie doen denken aan de Dreigroschenoper. De eerste uitvoeringen, eind 1934 in Amsterdam en New York, kregen geen positieve kritiek, maar de laatste decennia wordt de tweede symfonie regelmatig uitgevoerd, wellicht omdat het idioom van de muziek met zijn cabareteske en filmische inslag als een wrang symbool van de vroege jaren dertig in Duitsland herkenbaar is.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840 – 1893) wordt beschouwd als de talentvolste Russische componist van de 19e eeuw. Anders dan veel Russische componisten had hij gestudeerd aan het conservatorium en zich de westerse muziekleer eigen gemaakt. Tsjaikovski was bij vlagen emotioneel en zeer instabiel, wat wel toegeschreven wordt aan de problemen die hij ondervond door zijn homoseksuele geaardheid. Tsjaikovski bezat de gave om prachtige lyrische melodieën te componeren.

De 5e symfonie van Tsjaikovski opent met een donker thema vol smart en als een rode draad blijft het droefgeestige beginthema door de gehele symfonie heen klinken. De symfonie bestaat uit vier delen en is een prachtig werk met veel dynamiek en gevoel. Het onthult niet alleen de diep gevoelige en kwetsbare kant van de componist, maar ook zijn krachtige persoonlijkheid. Het langzame deel, Andante cantabile, is één van de mooiste stukken die de componist ooit schreef.

Kaarten

  • volwassenen € 15,00
  • studenten/jongeren tot 18 jaar € 10,00
  • kaarten zijn verkrijgbaar via de leden van het orkest of direct te bestellen via onze website vanaf medio maart

Agenda