Miniseminar ‘Onvermoede krachten’

Miniseminar ‘Onvermoede krachten’
Datum 13 februari
Tijd 20:00 - 22:00 uur
Locatie Geertekerk
Entree
7,50 / 10 / 12,50 euro

Veerkracht in zorg en gezondheid

Wie komt je tegemoet?
Wat houdt je op de been?
Wat neem je met je mee?

Het miniseminar Onvermoede krachten staat in het teken van veerkracht in zorg en gezondheid. In het zorgen voor jezelf en voor elkaar kan het soms best zoeken zijn. Zoeken naar energie, om het vol te houden. Zoeken naar houvast, bij het omgaan met jouw eigen kwetsbaarheid of die van de ander. Zoeken naar vertrouwen, om je weg met een lach en een traan te vervolgen. Daarom: van harte welkom om op woensdagavond 13 februari op (veer)kracht te komen in de Geertekerk!

Coach en mindfulnesstrainer Sietske de Haan vertelt vanuit haar eigen biografie over gezond ziek zijn en over zingeving tijdens ziekte. Op een gezonde manier omgaan met je ziekte gaat meestal niet vanzelf. Als je gezondheid te wensen over laat, wat kun je dan in elk geval voor jezelf doen? Deze vraag draagt Sietske met zich mee in haar werk met patiënten, maar ook in haar trainingen en retraites voor artsen. Hoe kunnen zij patiënten echt leren bereiken? En wat kunnen ze doen als er eigenlijk niets meer te doen is voor een patiënt?

Ineke Ludikhuize spreekt over de dilemma’s uit het dagelijks leven van mantelzorgers – die ze zelf van heel dichtbij kent. Ineke zorgde jaren fulltime voor haar echtgenoot en na zijn overlijden is ze intensief betrokken geraakt bij een gezin van een jong-demente buurvrouw. Daarover schreef ze het boek “Een warme jas voor mantelzorgers”. Op 13 februari reflecteert Ineke op hele tastbare vragen waar mantelzorgers mee worstelen. Zoals een schuldgevoel (help, mijn armen zijn te kort!) of de vraag hoe je nog goed voor jezelf zorgt als een ander in je leven zorg voor twee nodig heeft. Haar stelling: mantelzorg is niet zo moeilijk als er een warme jas van familie of vrienden is.

Pastor en geestelijk verzorger Florus Kruyne vertelt kleine verhalen van grote veerkracht uit zijn pastorale (ziekenhuis)praktijk. Als geestelijk verzorger in het Diakonessenhuis in Utrecht en als predikant bij de Remonstrantse Gemeente Utrecht ontmoet Florus mensen in belangrijke momenten van hun leven. Momenten, waarop het zoeken en vinden van veerkracht aan de orde van de dag is. Op 13 februari deelt Florus een paar kleine ‘getuigenissen van veerkracht’ die de afgelopen jaren op zijn pad kwamen. Maarten van der Bijl omlijst deze verhalen met improvisaties op orgel en piano.

Tot slot biedt de avond ruimte aan een gesprek over onze eigen ervaringen: wie komt je tegemoet? Wat houdt je op de been? Wat neem je met je mee? Sietske de Haan zal deze korte workshop leiden. Na afloop is er gelegenheid tot informeel napraten.

Het programma start op woensdag 13 februari om 20:00 uur in de Geertekerk (Geertekerkhof 23). De avond duurt tot 22.00 uur. Kaarten koop je via Ticketkantoor. Ze kosten in de voorverkoop €10,- en voor studenten, U-Pas houders of vrienden en leden van de Remonstrantse Gemeente €7,50. Aan de deur zijn de kaarten voor iedereen €12,50.

Data miniseminars

  • Dinsdag 30 oktober: de (veer)kracht van verhalen
  • Woensdag  13 februari: veerkracht bij ziekte of zorgen
  • Mei 2018: 400 jaar Remonstranten, een verhaal over veerkracht

Agenda